Χωρίς κατηγορία

Ευτυχισμένοι Γονείς: 10 tips για να βρείτε ξανά τις ισορροπίες σας μετά τον ερχομό του παιδιού.

Ευτυχισμένοι γονείς

Οι ευτυχισμένοι γονείς είναι το μυστικό για τα ευτυχισμένα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι στα παραμύθια το «Και έζησαν αυτοί καλά, και εμείς καλύτερα» έρχεται πάντα πριν το ευτυχισμένο ζεύγος αποκτήσει απογόνους. Φυσικά όλοι φανταζόμαστε πως, καθώς και η Χιονάτη και η Σταχτοπούτα και η Ωραία Κοιμωμένη παντρεύτηκαν πρίγκιπες, στο προσωπικό του παλατιού θα υπήρχαν αρκετές κουβερνάντες, υπηρεσίες και νταντάδες, ώστε ο ερχομός των παιδιών να μη συνοδεύεται από τα ίδια οικογενειακά βάρη που προκύπτουν για όλους εμάς, τους κοινούς θνητούς. Πέρα από τα αστεία όμως είναι γεγονός πως η γέννηση ενός παιδιού (του πρώτου συνήθως περισσότερο) αλλάζει ραγδαία και δραστικά τις ισορροπίες τόσο στην καθημερινότητα του σπιτιού όσο και στην κοινή ζωή του ίδιου του ζευγαριού. Πέρα από την ανείπωτη χαρά που φέρνει μαζί του ένα μωρό, φέρνει και μεγάλη πρακτική κούραση καθώς και μία τεράστια αίσθηση ευθύνης που βαραίνει εξίσου και τους δύο γονείς και πολύ συχνά δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία και τις ισορροπίες μεταξύ τους. Πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ πως καλοί γονείς είναι οι ευτυχισμένοι γονείς και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταφέρουμε να κρατήσουμε τη σχέση μας δυνατή και ισορροπημένη, ώστε να απολαύσουμε στο έπακρο την ευτυχία της νέας μας οικογένειας.

 

10 Συμβουλές για Ευτυχισμένους Γονείς

 

1.Κατανοήσε πως είναι δύσκολο και για τους δύο

Πολύ συχνά οι νέοι γονείς εμπλέκονται σε διαμάχες για το ποιος κουράζεται περισσότερο. Προσπάθησε να κατανοήσεις πως η νέα αυτή κατάσταση είναι δύσκολη και για τους δύο σας και πως ο καθένας διαχειρίζεται διαφορετικά την κούραση, το στρες, το άγχος, την αυπνία. Το μεγάλωμα ενός μωρού δεν είναι διαγωνισμός και οι μικρές αυτές διαμάχες τελικά απλώς χαλούν τη διάθεση και των δύο σας και σας στερούν τη χαρά που φέρνει στην καθημερινότητά σας το νέο μωρό.

 

2.Μέτρησε μέχρι το 10

Μπορεί να σου ακούγεται αστείο, όμως πραγματικά το να λες κάτι ή να απαντάς εν βρασμώ μόνο σε κακό μπορεί να σου βγει. Την επόμενη φορά που πάνω στην ένταση της στιγμής ο σύντροφός σου θα κάνει κάτι ή θα σου πει κάτι που θα σε εκνευρίσει, προσπάθησε να μετρήσεις μέχρι το 10 (ίσως και μέχρι το 20!) μέχρι να μιλήσεις. Θα δεις πως ο λόγος σου θα είναι πολύ πιο ψύχραιμος και νηφάλιος και δεν θα οδηγήσει σε «σύρραξη».

 

3.Επίτρεψέ του να συμμετέχει

Το να είσαι «καλή μαμά» δεν σημαίνει πως πρέπει να τα κάνεις όλα μόνη σου και μετά να εκνευρίζεσαι ακριβώς επειδή τα κάνεις όλα μόνη σου. Ο μπαμπάς έχει και αυτός ρόλο και λόγο στο μεγάλωμα του παιδιού και καλό είναι, όχι μόνο να του επιτρέπεις, αλλά και να τον προτρέπεις να βοηθάει, ακόμη και αν δεν τα κάνει τόσο καλά όσο εσύ. Αυτό και θα σου δώσει ανάσα ξεκούρασης και θα του δώσει τη χαρά της συμμετοχής.

 

4.Μην τσιγκουνεύεσαι τα κομπλιμέντα

Ένας καλός λόγος δεν κοστίζει τίποτα και ταυτόχρονα φτιάχνει τη διάθεση εκείνου που τον εισπράττει, κάνοντάς τον πιο ευγενικό και δεκτικό σε εκείνον που τον εκφέρει. Κοινώς μη λυπάσαι τις καλές κουβέντες, ακόμη και αν δεν έχεις και τόσο όρεξη. Ένα απλό «μπράβο, τι ωραία που άλλαξες την πάνα» ή «πόσο γρήγορα έδεσες την καινούρια κούνια», θα δεις πως θα αλλάξει ολόκληρη τη στάση του άλλου προς εσένα.

 

5.Να είσαι ξεκάθαρη και ειλικρινής

Όταν χρειάζεσαι κάτι, καλό είναι να το λες και να το λες με τρόπο ευκρινή και ξεκάθαρο. Το «Είμαι πτώμα και χρειάζομαι ύπνο, θα μπορούσες να κάνεις εσύ το μωρό μπάνιο απόψε;» είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το «Όλα μόνη μου τα κάνω, δεν με βοηθάς σε τίποτα!», το οποίο, εκτός του ότι δεν θα επιτύχει το στόχο σου, θα δημιουργήσει μετά βεβαιότητας και ένταση μεταξύ σας.

 

6.Βγάλε πρόγραμμα

Οι πρώτες εβδομάδες με το μωρό στο σπίτι είναι συνήθως χαοτικές, γι’ αυτό και χρειάζεστε και οι δύο μία ψευδαίσθηση ελέγχου πάνω στη νέα σας καθημερινότητα. Το μωρό φυσικά και δεν μπορεί να ακολουθήσει πρόγραμμα, όμως εσείς οι δύο μπορείτε και θα σας κάνει και πάρα πολύ καλό μάλιστα, γιατί έτσι θα εξαλειφθούν περιττές γκρίνιες για το ποιος έπρεπε να έχει φτιάξει το γάλα ή ποιος έπρεπε να έχει πλύνει τα μπουκάλια κλπ. Βγάλε λοιπόν ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, κοινώς αποδεκτό, που θα ρυθμίζει αυτά που περνάνε από το χέρι σας να ρυθμιστούν, όπως πχ. θα ξυπνάμε ένα βράδυ εσύ και ένα βράδυ εγώ για το τάισμα, ή παίρνω εγώ το βραδινό μπάνιο τις καθημερινές και εσύ τα σαββατοκύριακα κ.ο.κ.

 

7.Βρείτε χρόνο για εσάς

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, ο κοινός χρόνος χωρίς το παιδί είναι απολύτως απαραίτητος για μία υγιή σχέση. Εντάξει, αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό όταν το μωρό είναι πάρα πολύ μικρό, όμως σύντομα τα πράγματα φτιάχνουν και μπορεί να βρεθεί χρόνος, εφόσον κάποιος το επιθυμεί. Το να ντυθείτε όμορφα και να βγείτε ένα ραντεβού, ακόμη καλύτερα το να εξασφαλίσετε ένα σαββατοκύριακο για μία εκδρομή για τους δύο σας στην πρώτη ευκαιρία, θα δώσει αμέσως άλλη ανάσα στη σχέση σας και θα σας φέρει ξανά πολύ κοντά. Ακόμη και το να δώσετε ραντεβού στην κουζίνα για να φάτε μαζί και να συζητήσετε για την ημέρα σας, αφού κοιμηθούν τα παιδιά, θα δείτε πόσο μεγάλη διαφορά θα κάνει.

 

8.Άφησε και κάτι να πέσει κάτω

Λίγο η κούραση, λίγο το άγχος, λίγο οι ορμόνες μάς κάνουν πιο ευέξαπτες όταν γινόμαστε για πρώτη φορά μητέρες. Αποδέξου πως όλα τα πράγματα δεν μπορούν να είναι πάντα τέλεια και αν μείνουν και άπλυτα τα πιάτα δυο μέρες δεν έγινε και τίποτα, κι ας ήταν η σειρά του να τα πλύνει.

 

9.Μην ακούς τους άλλους αντί για το σύντροφό σου

Όταν κάνουμε παιδιά, όλοι οι γύρω μας (από καλοσύνη και ενδιαφέρον, κανείς δεν αντιλέγει) έχουν και μία διαφορετική άποψη για το πως πρέπει να τα μεγαλώσουμε. Κυρίως οι μαμάδες του ζευγαριού, που συνήθως καλούνται και να βοηθήσουν, έχουν την τάση να εκφέρουν άποψη για τα πάντα. Και είναι λογικό. Το λογικό όμως δεν είναι να βάζεις τη δική τους άποψη, πάνω από τη δική σου και του συντρόφου σου. Μην ξεχνάς πως το παιδί είναι δικό σας και εσείς και μόνον εσείς ξέρετε καλύτερα. Φράσεις όπως «Η μαμά μου λέει πως δεν πρέπει να παίρνεις τον μικρό αγκαλιά συνέχεια, γιατί….» μπορούν να πυροδοτήσουν μεγάλες εντάσεις, που θα ήταν πολύ εύκολο να έχουν αποφευχθεί.

 

10.Μην ξεχνάτε τους λόγους που σας έκαναν να ερωτευτείτε εξαρχής

Είστε και οι δύο οι ίδιοι άνθρωποι που ήσασταν και πριν 2 μήνες, 6 μήνες, 1 χρόνο, που φέρατε στον κόσμο το μωράκι σας. Μην ξεχνάτε γιατί ερωτευτήκατε εξαρχής τον άλλον και όλα τα ωραία πράγματα που έχετε κάνει και περάσει μαζί, επειδή τώρα είστε κουρασμένοι ή εκνευρισμένοι. Η κούραση θα περάσει, αλλά οι βαριές κουβέντες θα μείνουν, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *