Χωρίς κατηγορία

Μαμά και Φιλίες: 5 τρόποι να διατηρήσεις τις single φιλίες σου μετά τα παιδιά.

Μαμά και φιλίες

Οι φιλίες της μαμάς δοκιμάζονται μετά την απόκτηση παιδιών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η απόκτηση παιδιών αλλάζει δραστικά τη ζωή μας. Τη μία στιγμή είμαστε ελεύθερες να κάνουμε ό,τι θέλουμε, όποια στιγμή θέλουμε και όπως το θέλουμε, και την επόμενη στιγμή ξαφνικά όλος ο κόσμος μας περιστρέφεται γύρω από τις ανάγκες των παιδιών μας. Αυτή άλλωστε είναι και η φυσική εξέλιξη, καθώς τα παιδιά μας παίρνουν (και πρέπει να παίρνουν) τον πυρηνικό ρόλο στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως με τις φιλίες που είχαμε πριν κάνουμε παιδιά; Τι γίνεται με τις φίλες με τις οποίες μοιραστήκαμε διακοπές, εξόδους, ξενύχτια, πίκρες και χαρές, αλλά σε αντίθεση με εμάς παραμένουν single και child-free, είτε από επιλογή τους είτε όχι; Είναι αλήθεια πως μετά την απόκτηση ενός παιδιού είναι πιο «εύκολο» να βρισκόμαστε με ανθρώπους που έχουν επίσης παιδιά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Το ότι όμως μπορεί να μας βολεύει πιο πολύ ή να αισθανόμαστε πως μας κατανοούν περισσότερο οι «επίσης μαμάδες» στην παρούσα φάση, δεν σημαίνει πως και οι single φίλες μας δεν μπορούν να έχουν θέση στη ζωή μας και εμείς στη δική τους.

 

5 Τρόποι Να Διατηρήσεις τις Single Φιλίες σου και Μετά τα Παιδιά

 

1.Μην καταλήγεις μόνη σου σε συμπεράσματα

Είναι συχνά πολύ εύκολο να προκαταβάλεις καταστάσεις και να καταλήγεις μόνη σου σε συμπεράσματα, χωρίς στην πραγματικότητα να έχεις δώσει στον άλλον την ευκαιρία να απαντήσει για τον εαυτό του. Το να σκεφτείς «Σιγά μη θέλει η Μαρία να έρθει σπίτι για καφέ μαζί με το μωρό» ή «Δεν θα την καλέσω στο πάρτι γιατί θα είναι γεμάτο παιδιά» ή και αντίθετα «Δεν θα θέλει πια η Μαρία να κάνουμε παρέα γιατί είμαι συνέχεια κουρασμένη και δεν έχω χρόνο» στερεί εξαρχής το δικαίωμα από την κάθε «Μαρία» να απαντήσει για το τι θα ήθελε η ίδια και πόσο διατεθειμένη είναι να συμπεριληφθεί στη νέα σου πραγματικότητα. Επίσης σκέψου πως, αν δεν σου προτείνει η φίλη σου να κάνετε πράγματα μαζί, μπορεί να μην είναι επειδή δεν σε θέλει, αλλά επειδή δεν θέλει να σε ενοχλήσει, να σε πιέσει ή να σε στερήσει από το παιδί σου. Με καλή θέληση και ειλικρίνεια σύντομα όλες οι προθέσεις είναι εμφανείς και η φιλία σου παραμένει αλώβητη στο χρόνο, εφόσον υπάρχει προσπάθεια, υποχωρητικότητα και κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

 

2.Άλλος παιδί δεν έκανε

Είναι γεγονός πως οι μαμάδες, ειδικά στο πρώτο μας μωρό, αφενός λόγω του άγχους που μας κατακλύζει και αφετέρου λόγω των πρωτόγνωρων συναισθημάτων που βιώνουμε, έχουμε την τάση να νομίζουμε πως κάθε μικρή λεπτομέρεια και πληροφορία για το μωρό μας αφορά εξίσου όλον τον κόσμο. Αυτό μπορεί να κουράσει ακόμη και τις φίλες-μαμάδες, πόσο μάλλον τις φίλες μας που δεν έχουν παιδιά. Προσπάθησε να μειώσεις το χρόνο κατά τον οποίο μιλάς για το παιδί σου και τη μητρότητα και συζήτησε και άσχετα θέματα που αφορούν το συνομιλητή σου, θα δεις πως θα κάνει και σε εσένα καλό και θα σε ξεκουράσει ψυχικά, ενώ θα σε βοηθήσει να βρεις κοινό τόπο με τις single φίλες σου.

 

3.Δώσε σημασία και δημιούργησε το χρόνο

Ο ερχομός ενός μωρού είναι ένα μεγάλο γεγονός που καταναλώνει όλο μας το χρόνο, ειδικά στην αρχή. Σύντομα όμως τα πράγματα γίνονται καλύτερα, καθώς σιγά σιγά το μωρό μπαίνει σε ένα πρόγραμμα και εμείς αρχίζουμε να βρίσκουμε τα πατήματά μας στην καθημερινή μας ζωή. Σε αυτήν ακριβώς τη φάση μπορείς να βρεις λίγο χρόνο, έστω και «βάζοντας στο πρόγραμμα» κάποιο εβδομαδιαίο ή μηνιαίο έστω ραντεβού με τις φίλες σου, όπου θα βρεθείτε μόνες σας και θα συζητήσετε πράγματα που απασχολούν και εκείνες. Εάν είναι απολύτως αδύνατον να βρεις χρόνο να τις δεις, τουλάχιστον φρόντιζε να τους τηλεφωνείς συχνά, αφιερώνοντας χρόνο και στα δικά τους θέματα.

 

4.Η ειλικρίνεια είναι αρετή

Δεν είναι κακό να εκφράσεις με λόγια τις ανησυχίες σου και τα συναισθήματά σου όσον αφορά τις φιλίες σου. Είναι καλό να εξηγήσεις στις φίλες σου πως μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει και εσύ να μην διαθέτεις τον ίδιο χρόνο και την ίδια ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα πως η φιλία σας είναι πολύ σημαντική για εσένα, πως σου λείπουν, πως τις θέλεις στη ζωή σου και είσαι έτοιμη να προσπαθήσεις γι’ αυτό.

 

5.Αποδέξου τις αναπόφευκτες απώλειες

Όλες οι φιλίες δεν αντέχουν το ίδιο στο πέρασμα του χρόνου, και αυτό συχνά μπορεί να μην έχει καν να κάνει με τα παιδιά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Μπορεί επί παραδείγματι να είχες κάποιες παρέες με τις οποίες περνούσες εξαιρετικά στις εξόδους και στα ξενύχτια, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχατε και πολλά κοινά στην καθημερινή ζωή. Αυτές οι φιλίες λογικά θα χαθούν στην πορεία, αλλά σκέψου πως θα χανόντουσαν ούτως ή άλλως, αφού η διάθεση για πάρτι μειώνεται με τον καιρό, ασχέτως της απόκτησης παιδιών ή όχι.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *