Χωρίς κατηγορία

New Year’s Resolutions: 5 απλά βήματα για να γίνεις ακόμη καλύτερος γονιός τη χρονιά που έρχεται!

Η νέα χρονιά γίνεται πάντα η αφορμή για νέες αποφάσεις, νέα ξεκινήματα, νέες συνήθειες. Φέτος τα New Year’s Resolutions σου, πέρα από πιο υγιεινή διατροφή ή περισσότερη άσκηση, μπορούν να περιλαμβάνουν και μερικές απλές αλλά σημαντικές αποφάσεις που θα σε κάνουν ακόμη καλύτερο γονιό! Άλλωστε το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι η ουσιαστική επαφή μαζί τους και ο δημιουργικός χρόνος που περνάμε ως οικογένεια, αλλά για να μπορούν να συμβούν αυτά πρέπει πρώτα να είμαστε εμείς καλά και να διατηρούμε στο βαθμό που είναι εφικτό τις ισορροπίες μας. Υποδεχόμαστε λοιπόν το 2021 με αισιοδοξία, θετική διάθεση και μόλις 5 πρακτικές και απλές αποφάσεις για να είμαστε οι καλύτεροι γονείς που μπορούμε να γίνουμε, αλλά συνάμα να είμαστε και εμείς οι ίδιοι ψυχικά καλά. Μην ξεχνάς ποτέ πως καλός γονιός είναι ο ευτυχισμένος γονιός!

 

5 Βήματα για Οικογενειακή και Προσωπική Ισορροπία

 

  1. Δημιούργησε μία σταθερή ρουτίνα

Είναι αλήθεια πως ο χρόνος όλων μας είναι σημαντικά περιορισμένος. Η δημιουργία μίας σταθερής ρουτίνας ημερήσιας ή και εβδομαδιαίας ακόμη θα προσφέρει στη σχέση σου με τα παιδιά σου έναν πυλώνα σταθερότητας και κάτι να περιμένουν. Ανάλογα με το χρόνο που διαθέτεις ή το ωράριό σου, σκέψου καλά τι σε βολεύει, ώστε να μην παραλείπεις ποτέ το «ραντεβού» σας, και δημιούργησε μία σταθερή συνήθεια που εξασφαλίζει together time για εσένα και τα παιδιά. Αυτό μπορεί να είναι από το να φτιάχνετε μία εύκολη συνταγή με κουλουράκια κάθε Πέμπτη όταν γυρνάς από τη δουλειά ή να τους διαβάζεις ένα διαφορετικό παραμύθι κάθε βράδυ στο κρεβάτι μέχρι το να βλέπετε μία παράσταση στο θέατρο το μήνα ή να κάνετε κάποιο σπορ/ δραστηριότητα μαζί, αλλά και μία βόλτα για ψώνια όπως για να αγοράσετε παιδικές φόρμες για το σχολείο ή παπούτσια για τα σπορ.

 

  1. Δώσε το καλό παράδειγμα

Μην ξεχνάς ποτέ πως για τα παιδιά σου, μέχρι κάποια ηλικία, είσαι το σημαντικότερο και καταλυτικότερο πρόσωπο στη ζωή τους. Είσαι ο άνθρωπος που θα χτίσει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα τους. Γι’ αυτό και πρέπει πάντα να θυμάσαι πως σημασία δεν έχει τόσο το τι λες, αλλά το τι κάνεις. Όσο επί παραδείγματι και αν τους λες να μην βλέπουν tablet, αλλά να διαβάζουν βιβλία, αν εσύ είσαι κολλημένος/κολλημένη στην οθόνη του κινητού σου, αυτό ακριβώς θα κάνουν και αυτά. Αν τους λες να είναι ευγενικά, αλλά εσύ μιλάς άσχημα στους γύρω σου, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Οι πράξεις σου θα γράψουν στην παιδική ψυχή, οπότε δώσε πρώτος το καλό παράδειγμα.

 

  1. Ο λόγος σου συμβόλαιο

Η συνέπεια στο κακό και στο καλό είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα στην υγιή σχέση μας με τα παιδιά μας. Εάν είσαι ασυνεπής στις υποσχέσεις σου (καλές ή κακές) τα παιδιά σου πολύ γρήγορα θα το καταλάβουν και θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε εσένα. Εάν λοιπόν πεις/υποσχεθείς κάτι πρέπει να φροντίσεις να γίνει ο κόσμος να χαλάσει. Γι’ αυτό ακριβώς και θα ήταν καλό να λες και να υπόσχεσαι πράγματα που ξέρεις πως μπορείς να φέρεις εις πέρας. Πχ. Μην απαγορεύσεις κάτι τη μία μέρα και το ξεχάσεις την επόμενη, μην βάλεις μία τιμωρία που δεν μπορείς πρακτικά να ακολουθήσεις ή να ελέγξεις και μην υποσχεθείς να παίξεις το αγαπημένο τους παιχνίδι ή να τα πας για να ψωνίσετε παιχνίδια ή παιδικά ρούχα μεσοβδόμαδα, που το πιο πιθανό είναι τελικά να έχεις δουλειά και να μην προλάβεις.

 

  1. Βάλε όρια

Τα όρια είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής που μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου, καθώς η κοινωνία στην οποία θα κληθούν να ζήσουν απαιτεί από αυτά να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Είναι πολύ βασικό λοιπόν και για εσένα και για τα μικρά σου να εισάγεις τα όρια ήδη από πολύ μικρή ηλικία, καθώς μετά θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τα πράγματα. Τα όρια που θα θέσεις είναι εντελώς προσωπική σου υπόθεση, όμως τα παιδιά πρέπει να κατανοούν την έννοια του επιτρεπτού και του μη. Άλλωστε σύμφωνα με τις περισσότερες σύγχρονες έρευνες, η θέσπιση ορίων προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά, που νιώθουν πως έτσι κάποιος άλλος έχει τον έλεγχο και την ευθύνη τους στη ζωή.

 

  1. Απαλλάξου από τις τύψεις

Από την πρώτη στιγμή που γίνεσαι μαμά σε πλημμυρίζουν οι τύψεις… τύψεις για το χρόνο σου, τύψεις για τη συμπεριφορά σου, τύψεις για τα οικονομικά σου, τύψεις για την ψυχολογία σου. Πρέπει να μην ξεχνάς ποτέ πως πρέπει πρώτα εσύ να είσαι καλά, για να μπορείς να είσαι η μαμά που θέλεις για τα παιδιά σου. Κάνε το καλύτερο που μπορείς και διώξε μακριά τις τύψεις από τη ζωή σου. Ο προσωπικός σου χρόνος είναι εξίσου σημαντικός με το χρόνο που περνάς με τα παιδιά και τον χρειάζεσαι. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πας με μία φίλη σου για καφέ ή θα ψωνίσεις ένα μπλουζάκι για τον εαυτό σου θυμήσου, δεν είσαι κακή μαμά, είσαι άνθρωπος και χρειάζεται να είσαι και εσύ χαρούμενη για να μπορείς να προσφέρεις χαρά σε όλους τους άλλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *