Χωρίς κατηγορία

Παιδί και Βιβλίο: 7 λόγοι για να διαβάζεις στο παιδί σου βιβλία

Μαμά που διαβάζει στο μωρό της

Τα παιδικά βιβλία ανοίγουν την πόρτα σε έναν μαγικό παιδικό κόσμο, που μπορεί να συναρπάσει όχι μόνο τα μικρά μας, αλλά και εμάς τους ίδιους, αν ανοίξουμε το μυαλό μας και αφεθούμε στην περιπέτεια που ξετυλίγεται μπροστά μας. Το να διαβάζεις στα παιδιά σου βιβλία είναι ευεργετικό από πολλές διαφορετικές απόψεις, ενώ το όφελος δεν έχει ως αποδέκτη μόνο το παιδί αλλά και εσένα. Δεν θα συζητήσουμε καν το πόσο καλύτερο είναι το να διαβάζεις στο παιδί από το να βρίσκεται μπροστά στην οθόνη, ενώ είναι γνωστό πως τα παιδιά που οι γονείς τους αγαπούν το διάβασμα, είναι εξαιρετικά πιο πιθανό να αγαπήσουν και τα ίδια τα βιβλία στην πορεία της ζωής τους. Εξυπακούεται πως, εάν εσύ είσαι όλη μέρα με το κινητό στο χέρι και λες στο παιδί σου να «διαβάσει επιτέλους κανένα βιβλίο», αυτό δεν θα έχεις ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ξεκινώντας λοιπόν να δώσεις το καλό παράδειγμα εσύ η ίδια, θα μάθεις κι εσύ να διαβάζεις περισσότερο. Μέχρι όμως το μικρό σου να αρχίσει να διαβάζει μόνο του, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να του διαβάζεις εσύ, επιλέγοντας βιβλία κατάλληλα για την ηλικία και σχετικά με τα ενδιαφέροντά του.

 

7 Σημαντικοί Λόγοι για να Διαβάζεις στο Παιδί σου Βιβλία

 

1.Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του

Ενώ διαβάζετε μαζί ένα βιβλίο, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε λέξεις που δεν γνωρίζει το παιδί και έτσι να δοθεί η ευκαιρία να τις εξηγήσετε και να τις εντάξει σιγά σιγά στο λεξιλόγιό του. Μία μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Ανάγνωσης έδειξε πως τα παιδιά στα οποία οι γονείς τους τους διάβαζαν βιβλία από 8 μηνών είχαν 40% πιο πλούσιο λεξιλόγιο από τα παιδιά στα οποία οι γονείς τους δεν τους διάβαζαν βιβλία.

 

2.Αποτελεί μία χαλαρωτική διαδικασία πριν τον ύπνο

Μετά από μία χαοτική μέρα, ένα χαλαρωτικό μπάνιο και λίγα λεπτά για να διαβάσουμε μία ιστορία στο παιδί μας, που είναι πια ξαπλωμένο στο κρεββάτι του, δημιουργεί μία ρουτίνα χαλάρωσης και ηρεμίας πριν τον ύπνο. Έτσι και το σώμα και το μυαλό μπαίνουν σε μία μεταβατική φάση και καλμάρουν για πιο εύκολο, καλύτερο και πιο ποιοτικό βραδινό ύπνο, κάτι που ισχύει όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

 

3.Ισχυροποιεί το δέσιμο γονιού και παιδιού

Η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου ή μίας όμορφης ιστορίας, ενώ το μικρό μας βρίσκεται ξαπλωμένο στο κρεββατάκι του και χαλαρώνει πριν κοιμηθεί, αποτελεί μία όμορφη οικογενειακή συνήθεια που δένει ακόμη περισσότερο το παιδί με το γονιό. Σε κάποια χρόνια τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν και δεν θα μας χρειάζονται πια για να τους διαβάσουμε «άλλη μία ιστορία μαμά, σε παρακαλώ!». Έτσι αυτές οι αναμνήσεις για το λίγο διάστημα στο οποίο χτίζονται είναι πολύτιμες και θα συντροφεύουν και αυτά και εμάς για πάντα.

 

4.Προετοιμάζει τα παιδιά για να μάθουν ανάγνωση

Όταν διαβάζουμε στο παιδί από μικρή ηλικία, αυτό αντιλαμβάνεται από πολύ νωρίς πως είναι τα ίδια τα γράμματα, πως τα γράμματα σε ομάδες αποτελούν λέξεις, πως οι λέξεις δημιουργούν φράσεις, πως οι γραμμές διαβάζονται από αριστερά προς τα δεξιά, πως η ανάγνωση της σελίδας γίνεται από πάνω προς τα κάτω κλπ. Πράγματα που μπορεί εμείς να θεωρούμε δεδομένα, όμως δεν γεννιέται κανείς γνωρίζοντάς τα. Έτσι το παιδί προετοιμάζεται πιο εύκολα για να μάθει να διαβάζει μόνο του, όταν έρθει η ώρα.

5.Οξύνει τη φαντασία και το νου

Όταν το παιδί βλέπει τηλεόραση, όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται βρίσκονται έτοιμες μπροστά του και δεν χρειάζεται να βάλει το μυαλό του να δουλέψει. Όταν όμως ακούει να του διαβάζουμε μία ιστορία, τότε αναγκαστικά πρέπει να χρησιμοποιήσει το νου και τη φαντασία του, προκειμένου να δημιουργήσει τις εικόνες του βιβλίου στο μυαλό του και να «ζήσει» την εμπειρία. Στατιστικά αυτή η διαδικασία οξύνει το νου και εξάπτει τη φαντασία.

 

6.Βοηθά την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού

Η οθόνη δεν βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν, όσο κι αν πιστεύουμε πως, επειδή μπορεί να μείνουν εκεί μπροστά ακίνητα για ώρες, σημαίνει πως συγκεντρώνονται σε κάτι. Η γρήγορη εναλλαγή εικόνων και χρωμάτων διασπά τη συγκεντρωτική ικανότητα του μυαλού, όταν φυσικά η έκθεση είναι συνεχόμενη και πολύωρη. Όταν διαβάζουμε στα παιδιά μας από μικρά, αυτά μαθαίνουν να παραμένουν συγκεντρωμένα για ώρα σε μία δραστηριότητα, κάτι που τα βοηθά να ενισχύσουν την ικανότητα συγκέντρωσής τους για το μέλλον.

 

7.Είναι πιο πιθανό να αγαπήσουν τα βιβλία

Τα παιδιά που από πολύ μικρά έχουν συνδυάσει το βιβλίο με θετικές και ευχάριστες στιγμές στη ζωή τους, όπως τον ποιοτικό χρόνο με τη μαμά και τον μπαμπά να ασχολείται για εκείνη την ώρα μόνο μαζί τους και να τα συντροφεύει σε ένα όμορφο ταξίδι της φαντασίας, είναι πολύ πιο πιθανό να εξελιχθούν σε λάτρεις των βιβλίων μεγαλώνοντας, με όλα τα οφέλη που έχει η ανάγνωση βιβλίων για τη ζωή μας.