Χωρίς κατηγορία

Οδηγός Επιβίωσης: 10 συμβουλές επιβίωσης για νέες μαμάδες.

Οδηγός επιβίωσης για τη νέα μαμά

Η αλήθεια είναι πως όλες έχουμε ακούσει ιστορίες «τρόμου» για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι με το νέο μωρό και επίσης η αλήθεια είναι πως σχεδόν πάντα τα πράγματα τελικά είναι αρκετά διαφορετικά από ότι τα είχαμε φανταστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι καλύτερα ή χειρότερα. Είναι απλώς διαφορετικά, γιατί ο καθένας μας είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος, που αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στην κάθε νέα πρόκληση της ζωής. Πάντως για να είμαστε ρεαλιστές, η πρώτη περίοδος στο σπίτι με το νέο μωρό δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, ούτε μοιάζει με σκηνή από διαφήμιση παιδικού γάλακτος. Το βασικό που πρέπει να κρατήσεις στο μυαλό σου, εσύ ως νέα μαμά που για πρώτη φορά καλείσαι να αντιμετωπίσεις τη μητρότητα με τα ωραία και τα δύσκολά της, είναι πως το «χάος» που θα βιώσεις είναι απολύτως φυσιολογικό, πως όλες το ζήσαμε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, και πως θα περάσει.

 

10 Συμβουλές Επιβίωσης για τη Νέα Μαμά

 

1.Αποδέξου το χάος

Μπορεί να διάβασες άπειρα βιβλία και άρθρα για το πως να φροντίσεις σωστά το νέο μωρό όταν ήσουν έγκυος, όμως, όπως πολύ σύντομα θα διαπιστώσεις, το μωρό δεν συμφωνεί πάντα με αυτό που λένε τα βιβλία και τα περιοδικά. Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου (και για την ψυχική σου ισορροπία) είναι να αποδεχθείς πως μέχρι να βρείτε τους ρυθμούς σας και να χτίσετε τη νέα σας καθημερινότητα, τα πράγματα θα είναι ελαφρώς χαοτικά και εκτός του προσωπικού σου ελέγχου. Η αποδοχή είναι το παν.

 

2.Βρες έναν καλό παιδίατρο

Ιδανικά, καλό θα ήταν να τον έχεις βρει ήδη πριν γεννήσεις, καθώς ο παιδίατρος θα είναι ο καλύτερος σου φίλος για το πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι, ενώ θα πρέπει να δει το βρέφος ίσως και την πρώτη εβδομάδα που θα βγεις από την κλινική. Είναι πάρα πολύ βασικό για τη νέα μαμά, που είναι γεμάτη ανασφάλειες και απορίες, να έχει κάποιον δίπλα της που με τις γνώσεις και την πείρα του θα της παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας. Ο «καλός» παιδίατρος είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, καθώς δεν αρκεί να είναι ένας καλός ή μία καλή επιστήμονας, αλλά πρέπει και να σου ταιριάζει ως προσωπικότητα, να σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, να σου εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά, αλλά και να σε ηρεμεί, όχι να σε αγχώνει και να σε τρομάζει.

 

3.Μάθε να ζητάς βοήθεια

Θέλω να σου πω ένα μυστικό, η super woman ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κάνεις όλα μόνη σου και δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν. Το σημαντικό είναι να περάσουν οι πρώτες δύσκολες εβδομάδες με το μωρό να έχει όλη την κατάλληλη φροντίδα και εσένα όσο πιο ήρεμη γίνεται. Εάν αυτό σημαίνει πως κάποιος άλλος θα μαγειρέψει, κάποιος άλλος θα πλύνει, κάποιος άλλος θα κρατήσει το μωρό για να κοιμηθείς, τότε αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις. Πρόσεξε μόνο να είσαι σαφής στον τρόπο και το είδος της βοήθειας που θέλεις, για να μην παρεξηγηθείς με τους κοντινούς σου ανθρώπους, όπως μαμάδες, πεθερές, αδέρφια κλπ, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να σε βοηθήσουν και να σε ξεκουράσουν, αλλά ίσως να μην ξέρουν ακριβώς το πως.

 

4.Προσπάθησε να κοιμηθείς

Στο πρώτο παιδί τα πράγματα είναι πολύ πιο χαοτικά γιατί απλούστατα δεν το έχεις ξανακάνει, όμως υπάρχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Είναι ένα το παιδί. Το οποίο σημαίνει πως όταν αυτό κοιμάται ή κάποιος άλλος το κρατάει, εσύ μπορείς να κοιμηθείς. Και πρέπει να κοιμηθείς σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται, καθώς η αυπνία και η εξάντληση είναι πολύ κακοί σύμβουλοι και δημιουργούν ένταση και εκνευρισμό.

 

5.Ναι, θα υπάρχει ένταση

Οι πρώτες εβδομάδες στο σπίτι με το μωρό δεν έχουν καμία σχέση με τις ιδανικές σκηνές απόλυτης ευτυχίας και ηρεμίας που βλέπεις στις ταινίες. Φυσικά υπάρχουν και τέτοιες στιγμές, όμως ταυτόχρονα το άγχος και η κούραση φέρνουν ένταση μεταξύ του ζευγαριού και μπορεί να τσακωθείς για το πιο απλό πράγμα, όπως το ποιος θα πλύνει το μπιμπερό ή γιατί είναι κρύο το γάλα. Προσπάθησε να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να σκέφτεσαι πως και ο σύντροφός σου βιώνει τα ίδια άγχη με εσένα. Πρέπει μαζί να βρείτε τους ρυθμούς και τις συνήθειες που θα σας βολεύουν και θα σας εξυπηρετούν.

 

6.Μην ακούς τους «καλοθελητές»

«Εμένα ο Γιαννάκης μου κοιμόταν από την πρώτη εβδομάδα 8ωρο», «Εγώ την Αννούλα τη θήλαζα μέχρι που πήγε νήπιο», «Εγώ στον Κωστάκη μου δεν διανοήθηκα ποτέ να δώσω πιπίλα», «Εγώ μεγάλωσα 3 παιδιά και ποτέ δεν χρειάστηκα βοήθεια» και πολλά ακόμη σχετικά παραδείγματα που θα ακούσεις από όλους εκείνους που ξέρουν πάντα καλύτερα από εσένα. Το μεγάλωμα των παιδιών δεν είναι διαγωνισμός και καλό είναι να ακούς τον παιδίατρο που έχεις επιλέξει και μόνο αυτόν. Τα υπόλοιπα θα τα βρεις μόνη σου στην πορεία, μην ανησυχείς.

 

7.Ποτέ δεν φταίει το μωρό

Δεν υπάρχουν κακομαθημένα ή γκρινιάρικα νεογέννητα. Το μωράκι σου είναι το μόνο που δεν φταίει σε τίποτα και, όταν κλαίει, υπάρχει πάντα κάποιος λόγος. Μπορεί να κρυώνει, να ζεσταίνεται, να πεινάει, να πονάει, να θέλει άλλαγμα, να είναι κουρασμένο. Με τον καιρό θα μάθεις να αποκωδικοποιείς το κλάμα του, το οποίο και θα μειωθεί, και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

 

8.Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

Όσο κι αν σου ακούγεται αστείο, το ένστικτό της κάθε μάνας στη φύση είναι να προστατεύσει το μωρό της από κάθε πιθανό κίνδυνο. Αυτό το ένστικτο πρέπει να το ακούς και να το σέβεσαι. Είναι έμφυτο, αρχέγονο και σχεδόν πάντα αλάθητο, έστω κι αν κάποιες φορές μπορεί να σε οδηγήσει σε υπερβολές. Better be safe than sorry!

 

9.Φρόντισε και εσένα

Φυσικά και το μωράκι σου είναι το κέντρο του κόσμου σου πλέον, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να φροντίσεις και τον εαυτό σου. Είσαι και εσύ σημαντική και πρέπει να είσαι καλά, για να μπορεί και το μωράκι σου να είναι καλά. Μην ξεχνάς ποτέ πως ευτυχισμένα παιδιά είναι αυτά που έχουν ευτυχισμένους γονείς.

 

10.Αλήθεια, θα περάσει!

Μπορεί πραγματικά να μην το πιστεύεις και να νομίζεις πως από δω και πέρα όλη σου η ζωή θα είναι γεμάτη λερωμένα pampers, ταΐσματα στις 4 τα ξημερώματα, εξοντωτική αυπνία, γάλα που τρέχει παντού, ενοχλητικές αποστειρώσεις και απόλυτο χάος. Κράτα στο νου σου πως όλο αυτό κρατάει πολύ λίγο, καθώς βαριά βαριά μετά το 3μηνο (συχνά και αρκετά νωρίτερα) τα πράγματα έχουν μπει σε μία σειρά, το μωράκι αρχίζει να μεγαλώνει και εσύ ξέρεις πια πως να διαχειρίζεσαι τα διάφορα θέματα. Ευχαριστήσου λοιπόν το νέο σου μωράκι και όλα θα πάνε καλά. Καλωσόρισες στη μητρότητα!

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *